The Argentine Criollo cattle: main characteristics of the breed

Keywords: Genetic resources, livestock, genetic diversity, Argentina

Abstract

The Argentine Creole cattle has its origins in the cattle introduced to America by the Spanish during colonization. Phenotypically it is characterized by the great diversity of coat colors and its horns, although there are also animals without it. The breed is also characterized by its relatively small body size and moderate milk aptitude, so that the breeding cows have low energy requirements for maintenance and production. In adverse nutritional environments, the Argentine Creole has a high response capacity. It distinguish for its fertility, calving ease, breeding capacity, longevity and resistance to different environmental factors, considering itself as a breed specialized in the production of calves. Under the same production conditions, the butcher performance of the beef and the quality of meat produced by Creole animals is similar to that of other bovine breeds. This animal genetic resource is considered of great value, and must be preserved due to its genetic variability to face current and future production challenges. The use of genetic resources is the best way to maintain the diversity of domestic animals, and Argentine Creole cattle have excellent qualities to improve cattle breeding in certain environments or through crossbreeding. At the country level, it is important to consider the definition of strategies that favor their diffusion and use.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abeygunawardena, H. y C.M.B. Dematawena. 2004. Pre-pubertal and postpartum anestrus in tropical Zebu cattle. Animal reproduction Science 82 (83): 373-387. https://doi.org/10.1016/j.anireprosci.2004.05.006

Adam, C.L. y J.J. Robinson. 1994. The role of nutrition and photoperiod in the timing of puberty. Proceedings Nutrition Society 53:89-102.

Bavera, G.A. 2000. Cuernos, mochos, tocos y botones. Cursos de Producción Bovina de Carne. FAV-UNRC. www.produccion-animal.com.ar

Brody, S. 1945. Bioenergetics and growth with special reference to the efficiency complex in domestic animals. First published: Reinhold, NY. Reprinted: Hafner Publishing Co., Inc. NY. 1964.

Camargo Almeida, E.A. 1991. Ganado Criollo en Brasil, origen e introducción. Características zootécnicas. Algunos resultados preliminares. En Ganado Bovino Criollo, tomo 2, pág 65-76. Buenos Aires, Editorial Orientación gráfica.

Carrazoni, J.A. 1998. El Bovino Criollo. Academia Nacional de Agronomía y Veterinaria. Tomo LII, Nº 16, Bs As, Argentina. ISSN 0327-8093.

De Alba Martínez, J. 2011. El libro de los Bovinos Criollos de América. Ed. Papiro Omega, S.A. de C.V. México.

Falomir-Lockhart, A.H., Ortega Masague, M.F., Rudd Garcés, G., Zappa, M.E., Peral García, P., Morales, H.F, Holgado, F.D, Rogberg Muñoz, A. y G. Giovambattista. 2019. Polledness in Argentinean Creole, five centuries surviving. Animal Genetics https://onlinelibrary.wiley.com /doi/full/10.1111/age.12803

Fernández, E. T., Abbiati, N., Cabrera, J., R. Martínez. 2011. Microdureza del esmalte dental en incisivos centrales permanentes de dos genotipos bovinos. Rev. MVZ Córdoba 16 (1):2310-2316.

Ferrando, C., Paloma, E., Namur, P. y D. Leguiza. 2006. Ganado bovino Criollo Argentino y Aberdeen Angus en los Llanos de La Rioja. Resultados de 11 años de evaluación en sistemas de cría. Ediciones INTA, Argentina. ISSN 1669-323X.

Ferrando, C.A. 1986. La raza Criolla en La Rioja: algunos resultados preliminares. En Ganado Bovino Criollo, tomo 1, pág 17-24.

Ferraz, M.V.C., Pires, A.V., Santos, M.H., Silva, R.G., Oliveira, G.B., Polize, D.M.l, Biehl M.V., Sartor, R. y G.P. Nogueira. A combination of nutrition and genetics is able to reduce age at puberty in Nelore heifers to below 18 months. Animal, Vol 12, Issue 3, 2018, pág 569-574, ISSN 1751-7311, https://doi.org/10.1017/S1751731117002464.

Gallinger, M.M., Garriz, C.A., Suarez, V., Picallo, A.B. y M. Bussetti. 1998. Evaluación sensorial y reológica de la calidad de carne en novillos puros y cruzas Criollo Argentino. Rev. Arg. Prod. Anim. 18 (Supl.)1:269-270.

Gallinger, M.M.; Garriz, C.A., y C. Mezzadra 1995. Novillos Criollo Argentino y A. Angus en dialélico completo: Evaluación de calidad de carne. Ganado Bovino Criollo, Tomo 4, pág 165-170. Bs. As., Ed. Orientación Gráfica.

Garriz, C.A. 1986. Calidad de res y carne en novillos de raza Criolla Argentina y sus cruzas con Aberdeen Angus. En Ganado Bovino Criollo. Tomo 1. pág 25-44. Buenos Aires, Editorial Orientación gráfica.

Garriz, C.A. M., Gallinger, Picallo, A., Bussetti, M y Suárez V. 1998c. Calidad de carne en novillos puros y cruzas Criollo Argentino. Rev. Arg. Prod. Anim. 18 (Supl.)1: 268-269.

Garriz, C.A., Carduza, F., Busetti, M.R., Suárez, B. y Rivera, M.I. 1998d. Crecimiento e invernada de novillos puros y cruzas Criollo Argentino. Rev. Arg. Prod. Anim. 18 (Supl. 1): 282-283.

Garriz, C.A., Gallinger, M., Romero, N., Suárez, V., Bussetti, M y F. Carduza. 1998b. Cortes “Hilton” de novillos puros y cruzas Criollo Argentino. Rev. Arg. Prod. Anim. 18 (Supl. 1): 262-263.

Garriz, C.A., Sal Paz, F., Zamorano, M. y Gallinger M.M. 1991. Rendimiento carnicero en reses de novillos Criollos y cruzas ⅝Hereford-Nelore: peso y composición de músculo, grasa y hueso en cortes minoristas. Ganado Bovino Criollo. Tomo 2. pág 49-62. Buenos Aires, Editorial Orientación gráfica.

Garriz, C.A., Suárez, V., Gallinger, M.M., Bussetti, M., Carduza, F. y Rivera M.I. 1998a. Peso de faena y composición corporal en novillos puros y cruzas Criollo Argentino. Rev. Arg. Prod. Anim. 18 (Supl. 1): 261-262.

Garriz, C.A., Valy, F., Ludden, B., Parodi, J., Gallinger, M.M. y M. Marcelia. 1984. Producción de carne en zonas marginales (NOA) Evaluación del rendimiento carnicero en reses de novillos de raza Criolla Argentina y cruzas. Rev. Arg. Prod. Anim. 4 (5): 597-608.

Grajales, H., Hernández A. y E. Prieto. 2006. Edad y peso a la pubertad y su relación con la eficiencia reproductiva de grupos raciales bovinos en el trópico colombiano. Livestock Research for Rural Development 18 (10): 1-14.

Gree, R.C., Whitman, R.W., Staigmiller, R.B. y Anderson, D.C. 1983. Estimating the impact of management decisions on the occurrence of puberty in beef heifers. J. Anim. Sci. 56:30. https://doi.org/10.2527/jas1983.56130x

Holgado, F. D., Fernández, J. L., Ortega, M. F. 2017b. Influencia del peso de servicio a los 15 meses sobre el peso al nacer y ganancia predestete de las crías en Criollo argentino. AICA 10 (2017): 57-62.

Holgado, F. D., Fernández, J. L., Ortega, M. F. 2017c. Caracterización del crecimiento de vaquillonas Criollo argentino con servicio a los 15 meses de edad. AICA 10 (2017): 63-68.

Holgado, F.D. y A. E. Rabasa. 2001. Herencia del carácter “sin cuernos” en el bovino Criollo Argentino. Zootecnia Trop. 19(2): 185-190.

Holgado, F.D. y M. F. Ortega. 2013. Peso adulto del ganado bovino criollo argentino. XXIII Reunión de la ALPA. IV Congreso Internacional de Producción Animal Tropical. La Habana, Cuba, 2013. Pág 928-930.

Holgado, F.D. y M.F. Ortega. 2019. Caracterización productiva del bovino Criollo Argentino: periodo 2006-2016. Ediciones INTA, Colección Investigación, Desarrollo e Innovación. Buenos Aires, Argentina. ISBN 978-987-521-987-8.

Holgado, F.D., Fernández, J.L., Ortega, M. F. 2017a. Efecto del peso de servicio a los 15 meses en la fertilidad de vaquillonas de la raza Criollo Argentino. AICA 10 (2017): 51-56.

Holgado, F.D., Martínez B., Díaz A., Soraire J. 2016b. Desgaste dentario en función de la edad en bovino Criollo Argentino. AICA 8 (2016):1-4.

Holgado, F.D., Martínez, B., Díaz, A. y Soraire J. 2016a. Influencia del fenotipo de la madre en el peso al nacimiento y ganancia de peso en terneros Criollo Argentino. AICA 8 (2016): 13-15.

Holgado, F.D., Martínez, R., Cantarella, G, Ortega M.F. y Fernández J.L. 2019. Influencia de la condición corporal al parto y al ingreso a servicio sobre el intervalo entre partos en vacas Criollas adultas. AICA 14 (2019): 60-63.

Holgado, F.D., Ortega M.F. 2015c. Caracterización de toros adultos de la raza Criollo Argentino: peso corporal, alzada y circunferencia escrotal. AICA 6 (2015): 172-177.

Holgado, F.D., Ortega M.F. y Cantarella G. 2019. Efectos ambientales sobre los pesos al nacer y al destete en la raza bovina Criollo argentino. AICA 14 (2019): 64-68

Holgado, F.D., Ortega, M.F., Fernández J. 2015a. Caracterización cefálica y auricular de vacas Criollo Argentino con y sin cuernos. AICA 6 (2015): 329-333.

Holgado, F.D., Ortega, M.F., Fernández J. 2015b. Evolución con la edad de diferentes medidas corporales en hembras bovinas de la raza Criollo argentino. AICA 6 (2015): 178-183.

Holgado, F.D., Rabasa A.E., Ortega M.F. 2019. Longitud de prepucio en la raza bovina Criollo Argentino. AICA 14 (2019): 69-72.

Holgado, F.D., Rabasa de Sal Paz, A. y F. Sal Paz. 1988. Mortalidad predestete en distintos genotipos bovinos. Mendeliana 8(2): 123-134. ISSN 0325-223X.

Mariante, A.S. 1993. Conservación de bovinos Crioulo no Brasil. Diálogo XXXV, Evaluación y elección de biotipos de acuerdo a los sistemas de producción. IICA PROCISUR, Montevideo, Uruguay, pág 137-142.

Mc Andrews, J.M., Stroud C.M., Mac Donald R.D., Hymer W.C. and Deaver D.R. 1993. Age related changes in the secretion of growth hormone in vivo and in vitro in infantile and prepubertal Holstein bull calves. Journal of endocrinology 139: 307-315. https://doi.org/10.1677/joe.0.1390307

Namur, P., C. Ferrando, E., Paloma, E. Orionte, y D. Leguiza. 2004. Recría de terneros Criollos y Aberdeen Angus en Buffel Grass. En Ganado Bovino Criollo, tomo 5, pág 7-12. Buenos Aires. Ed Orientación Gráfica.

Ortega, M.F., Holgado, F.D. 2017. Resistencia genética a garrapata común del bovino en reproductores de raza Criollo Argentino. Actas del Congreso de Sociedad Argentina de Genética. Catamarca, Argentina.

Poli, M.A. 1993. Longitud y forma de las orejas en el bovino Criollo Argentino. Aspectos comparativos con Nelore. En Ganado Bovino Criollo, tomo 3, pág 79-90. Buenos Aires. Ed Orientación Gráfica.

Rabasa C., A. Rabasa de Sal Paz, F. Sal Paz, F. Bergmann y S.L. Rabasa. 1986. Genética de pelajes en bovinos Criollos. Ganado Bovino Criollo, tomo 1. pág 170-182. Buenos Aires. Ed Orientación Gráf.

Rabasa, A.E., Holgado, F., Poli M. A. 2005. Bovino Criollo de Argentina: Diferentes aspectos en sus avances en la caracterización. Agrociencia, IX, (2-3): 473-477.

Rabasa, S.L. 1986. Importancia relativa de los componentes de la producción. En Ganado Bovino Criollo, tomo 1, pág 151-159. Buenos Aires. Ed Orientación Gráfica.

Roy J.H.B. 1974. El ternero: nutrición y patología. II tomo. La Habana. Editorial Organismos 13-26 pp.

Sal Paz de, A. R., F.D. Holgado y S. L. 1995. Base genética de la resistencia al cáncer de ojo en bovinos. Mendeliana, 1995, 12 (1): 51-58.

Sal Paz, F.P. 1986. El ganado Criollo argentino: definición y principales características. Ganado Bovino Criollo, tomo 1, pág 3-7. Buenos Aires. Ed Orientación Gráf.

Torres Bruchamann, E. 1977. Atlas agroclimático y bioclimático de Tucumán (2ª parte). Publicación Especial N° 10, Universidad Nacional de Tucumán, 13p.

Wilkins, J.V., Martínez, L. y Rojas, F. 1982. El ganado vacuno Criollo. CIAT. Santa Cruz, Bolivia, Documento nº 33.

Wilkins, J.V., y Rojas, F. 1993. Programa de mejoramiento genético bovino Criollo en Santa Cruz, Bolivia. Diálogo XXXV, Evaluación y elección de biotipos de acuerdo a los sistemas de producción. IICA PROCISUR, Montevideo, Uruguay, pág 129-133.

Zimerman, M. Bottegal, D., Oliverio, M.L., Ferrario, J. Ortega, M.F., Martínez, S., Royo, V., Molina, A., Holgado F., Fernandez Salom, M.J. Taboada, N. y Nasca J.A. 2019 b. Desempeño productivo y calidad de carne de novillos Braford, Criollo, Argentino, y F1 terminados a corral. Rev. Arg. Prod. Anim. 39 (Supl. 1): 81.

Published
2021-06-25
How to Cite
Holgado, Fernando Daniel, Alicia E. Rabasa, and Maria Florencia Ortega Masague. 2021. “The Argentine Criollo Cattle: Main Characteristics of the Breed”. Archivos Latinoamericanos De Producción Animal 29 (3-4), 101-12. https://doi.org/10.53588/alpa.293403.