Productive behavior, quality of beef and meat of Criollo Argentino steers, Braford and their F1 crosses fattened in the corral. preliminary information

  • María Zimerman INTA https://orcid.org/0000-0002-6942-5256
  • Diego Bottegal INTA https://orcid.org/0000-0002-3800-5929
  • Jorge Ferrario Consultor Privado
  • Maria Florencia Ortega Masague INTA https://orcid.org/0000-0001-5143-515X
  • Fernando Holgado INTA https://orcid.org/0000-0002-9540-095X
  • Sandra Martínez Universidad Nacional de Santiago del Estero
  • Maria José Fernández Salom Universidad Nacional de Santiago del Estero
  • Natalia Taboada Universidad Nacional de Santiago del Estero
  • Victoria Royo INTA, Argentina
  • Álvaro Molina INTA, Argentina
  • Agustin Lopez INTA, Argentina
  • Olegario Hernández INTA, Argentina
  • José Nasca INTA, Argentina
Keywords: hardness, pH, color, composition, cuts, carcass

Abstract

Carcass and meat quality parameters were evaluated from 18 steers from Criollo Argentino (CrA), Braford (Bra) and crossbreeds of both breeds (F1) of an average 19.3 months of age and fattening on feedlot system during 70 days. Bra and F1 steers showed greater subcutaneous fat than CrA, although no differences were found in intramuscular fat levels, final live weight and daily weight gain between genotypes. CrA carcasses showed a trend towards higher muscle index and proportion of retail cuts compared to Bra and F1. In addition, CrA carcasses showed a tendency to have more lean proportion than those from Bra and F1, less proportion of subcutaneous fat than Bra and less proportion of intermuscular than F1. CrA meat had lower L* values than Bra and higher a* values than other genotypes, which results in color differences between CrA and Bra noticeable by the human eye. Other meat quality parameters evaluated (pH, water holding capacity, cooking losses and hardness) did not differ between studied genotypes. Sale price of CrA steers was 5.5% lower than these for Bra and F1, even though CrA had higher retail cuts value than Bra and F1 and higher weight proportion of first category cuts than F1. Additionally, sale price of meat in butchers did not differ among these breeds.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

María Zimerman, INTA
Investigadora Grupo: bienestar animal y calidad de producto Área: Manejo y bienestar animal Instituto de investigacion del Chaco Semiárido (IIACS) INTA

References

-Abbiati C, N., Fernández T, E., Aulicino D, J. M., Martínez M, R., Rodríguez C, D. y Ferrari H, C. (2012). Evaluación de la producción de carne de ganado criollo patagónico. Rev. MVZ Córdoba 17 (2): 3047-3052.
-Abril, M., Campo, M. M., Onenc, A., Sañudo, C., Alberti, P. & Negueruela, A. L. (2001). Beef color evolution as a function of ultimate pH. Meat Sci., 58(1), 69–78.
- Albertí L, P. (2012). Influencia de la alimentación con altos niveles de ácidos grasos insaturados en la calidad de la canal y de la carne de terneros sacrificados a dos niveles de acabado. Tesis doctoral. Universidad de Zaragoza. 237 p.
-Albertí, P.; Panea, B.; Ripoll, G.; Sañudo, C.; Olleta, J. L.; Hegueruela, I.; Campo, M. M. y Serra, X. (2005). Medición del color. En: Cañeque, V., Sañudo, C. (Eds.). Estandarización de las metodologías para evaluar la calidad del producto (animal vivo, canal, carne y grasa) en los rumiantes. Monografías INIA, Madrid, España, Serie Ganadera. N° 3, 216–225.
- Di Rienzo, J. A., Casanoves, F., Balzarini, M. G., Gonzalez, L., Tablada, M., & Robledo, C. W. (2018). InfoStat. Versión 2018. Córdoba, Argentina: Grupo InfoStat, FCA, Universidad Nacional de Córdoba, Argentina. http://www.infostat.com.ar.
-Fiems, L. O., De Campeneere, S., De Smet, S., Van de Voorde, G., Vanaker, J. M., & Boucque, Ch. V. (2000). Relationship between fat depots in carcasses of beef bulls and effect on meat colour and tenderness. Meat Science, 56, 41–47.
-García-Torres, M.; Espejo, M.; López Parra, M.; Izquierdo, J. A.; Mendizábal, M., Purroy, A. (2005). Conformación, engrasamiento y sistemas de clasificación de la canal bovina. En: Cañeque, V. y Sañudo, C. (Eds.), Estandarización de las metodologías para evaluar la calidad del producto (animal vivo, canal, carne y grasa) en los rumiantes. Monografías INIA, Madrid, España, Serie Ganadera. N°. 3, 105–119.
- Garrido, M. D., Bañón, S. y Álvarez, D. 2005. Medida del pH. En: Cañeque, V., Sañudo, C. (Eds.), Estandarización de las metodologías para evaluar la calidad del producto (animal vivo, canal, carne y grasa) en los rumiantes. Monografías INIA, Madrid, España, Serie Ganadera. N° 3, 206-215.
- Garriz, C. A. (2012) ¿Producir carne con la raza Criolla Argentina? Sitio Argentino de Producción Animal
- Garriz, C. A., Vranic, L., Suarez, V. (2008). Conformación y terminación de novillos puros y cruzas Criollo Argentino. Rev Argent Prod Anim, 28 (Suppl 1):178-179.
- Garriz, C.A. (1986). Calidad de res y carne en novillos de raza Criolla Argentina y sus cruzas con Aberdeen Angus. En Ganado Bovino Criollo. Tomo 1. pag 25-44. Buenos Aires, Editorial Orientación gráfica.
- Garriz, C.A., Sal Paz, F., Zamorano, M. y Gallinger, M. M. (1991). Rendimiento carnicero en reses de novillos Criollos y cruzas ⅝ Hereford-Nelore: peso y composición de músculo, grasa y hueso en cortes minoristas. Ganado Bovino Criollo. Tomo 2. pag 49-62. Buenos Aires, Editorial Orientación gráfica.
- Gallinger, M. M.; Garriz, C.A., y Mezzadra, E. (1995). Novillos Criollo Argentino y A.Angus en dialélico completo: Evaluación de calidad de carne. Ganado Bovino Criollo, Tomo 4, pag 165-170. Bs. As., Ed. Orientación Gráfica.
- Martínez, R. (2020). El color del Ganado no hace a la calidad, pero si al precio. Revista TodoAgro.com.ar. Acceso 29.09.20. Disponible en: http://www.todoagro.com.ar
- Namur, P., Ferrando, C., Berone, G. y Vera, T. (2003). Ganado criollo argentino y sus cruzamientos con Aberdeen Angus: resultados preliminares de cría bovina en los llanos de La Rioja. Sitio Argentino de producción animal.
-Namur, P., Ferrando, C., Berone, G. y Vera, T. (2002). Ganado bovino criollo y sus cruzamientos en los llanos de La Rioja. Revista Supercampo.
-Orellana, C., Peña Blanco, F. P., Domenech García, V. y Martos Pienado, J. (2009a). Características de la canal y rendimiento en cortes comerciales en novillos Criollo Argentino y Braford criados en sistemas extensivos ecológicos. Revista Brasileira de Ciencias Agrarias Vol. 4, n°4, 489-495.
- Orellana, C., Peña, F., García, A., Perea, J., Martos, J., Domenech, V. & Acero, R. (2009b). Carcass characteristics, fatty acid composition, and meat quality of Criollo Argentino and Braford steers raised on forage in a semi-tropical region of Argentina. Meat Sci. 81, 57–64.
- Pacho Jiménez, S. y Calahorra Fernández (2009). Calidad de la carne de vacuno. Rev Complutense de Cs. Vet. Vol 3, n°2, 100-111.
-Palka, K. (2003). The influence of postmortem ageing and roasted on the microstructure, texture and collagen solubility of bovine Semitendinosus muscle. Meat Science. 64: 191-198.
- Peña, F., Molina, A., Juárez. M., Requena, F., Avilés, C., Santos, R., Domenech, V. & Horcada, A. (2014) Use of serial ultrasound measures in the study of growth and breed related changes of ultrasonic measurements and relationship with carcass measurements in lean cattle breeds. Meat Science 96, 247-608 255.
-Pla Torres, M. (2005). Capacidad de retención de agua. En: Cañeque, V., Sañudo, C. (Eds.). Estandarización de las metodologías para evaluar la calidad del producto (animal vivo, canal, carne y grasa) en los rumiantes. Monografías INIA, Madrid, España. Serie Ganadera N° 3, 243–250.
- Prändl, O., Fischer, A., Schimidhofer, T. y Sinell, H. J. (1994). Fundamentos de la conservación de la carne en Tecnología e Higiene de la Carne. Editorial Acribia.
-Pordomingo, A. (2013). Feedlot. Alimentación, diseño y manejo. Publicación Técnica N°95. Ediciones INTA.
- Servicio Nacional de Sanidad Animal (SENASA). Decreto Reglamentario (Decreto 4238/68).
- Torrescano Urrutia, G. R., Sánchez Escalante, A., Vásquez Palma, M. G., Paz Pellat, R. y Pardo Guzmán, D. A. (2010). Caracterización de canales y de carne de bovino de animales engordados en la zona centro de Sonora. Rev. Mex. Cienc. Pecu. Vol 1 (2): 157-168.
- Vranic, L., Picallo, A., Garriz, C. A. (2008) Análisis de la terneza objetiva en carne de novillos puros y cruzas Criollo Argentino. Rev Argent Prod Anim, 28 (Suppl 1):177-178.
Published
2022-03-16
How to Cite
Zimerman, María, Diego Bottegal, Jorge Ferrario, Maria Florencia Ortega Masague, Fernando Holgado, Sandra Martínez, Maria José Fernández Salom, Natalia Taboada, Victoria Royo, Álvaro Molina, Agustin Lopez, Olegario Hernández, and José Nasca. 2022. “Productive Behavior, Quality of Beef and Meat of Criollo Argentino Steers, Braford and Their F1 Crosses Fattened in the Corral. Preliminary Information”. Archivos Latinoamericanos De Producción Animal 30 (2), 91-100. https://doi.org/10.53588/alpa.300203.