Effect of two levels of supplementation on the productive response of llamas (Lama glama) in grazing.
Abstract
The aim of this study was to evaluate de productive response to supplementation with concentrate in the diet of llamas (Lama glama) on natural grasslands. Two fattening trials were carried out, in consecutive years, with 18 whole male llamas. In the first, a supplementation of 1.5% was used and in the second, 2%, of the group's average live weight on a dry basis. The group of animals that did not receive supplementation was considered as a control treatment and was assigned only to direct grazing of the lots, which were made up of natural grasslands. The supplement consisted of 80% corn grain and 20% soybean expeller. It was offered ground in a daily delivery in group form, in the morning. A randomized complete block experimental design was used. The first trial lasted 34 days, the second 60 days, with a 10-day adaptation period. In both trials, the parameters associated with the productive response (final weight, final fast weight, daily live weight gain, body condition score) showed statistically significant differences (p <0.05), but not in initial weight (p> 0.1). Regarding the parameters related to carcass characteristics and quality, statistically significant differences (p <0.05) were observed in the two tests for cold carcass weight, carcass yield, and carcass compactness index, but they showed significant differences only in the second trial for back fat thickness, perirenal fat, fat content extracted and weighed in palpation areas. These results would indicate that the llamas fattened with native grass pasture and supplemented with concentrates improved the productive parameters and the parameters related to the characteristics and quality of the carcasses.
Downloads
References
Bustinza, V. 2001. “La alpaca”. Puno, Perú: Universidad Nacional del Altiplano. 495 p. http://biblioteca.unap.edu.pe/opac_css/index.php?lvl=author_see&id=44195
Censo Nacional Agropecuario 2018. https://www.indec.gob.ar/indec/web/Nivel4-Tema-3-8-87
Chavarria N. J. & Echenique M. 2017. “Ensayos de suplementación en llamas”. Informe INTA Estación Experimental Agropecuaria Abra Pampa. Jujuy.
Choques, S. & Tapia, M. 2003. “Aptitud productiva de ankutaq‘ara, phulla, suxalli en iral y tolar del altiplano boliviano”. En: Memoria III Congreso Mundial sobre Camélidos. Potosí, Bolivia. p 479-483.
Cook, C. W. 1964. “Symposium on Nutrition of Forages and Pastures: Collecting Forage Samples Representative of Ingested Material of Grazing”. Animals for Nutritional Studies. Journal of Animal Science. 23: 265–270. https://academic.oup.com/jas/article-abstract/23/1/265/4700750?redirectedFrom=fulltext
Cristofanelli, S.; Antonini, M.; Torres, D.; Polidori, P. & Renieri, C. 2004. “Meat and carcass quality from Peruvian llama (Lama glama) and alpaca (Lama pacos”. Meat Science 66: 589–593. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0309174003001748
Di Rienzo, J.A.; Casanoves, F.; Balzarini M.G.; González, L.; Tablada, M. & Robledo, C.W. “InfoStat versión 2017”. Grupo InfoStat, FCA, Universidad Nacional de Córdoba, Argentina. URL http://www.infostat.com.ar
Domingo, E.; Abad, M.; Lanari, M. R. & Bidinost, F. 2007. “Características de las Canales del Caprino Criollo del Neuquén”. Archivos de Zootecnia. http://www.uco.es/organiza/servicios/publica/az/php/az.php?revista=0&codigo=21&idioma_global=0 (08.01.08)
Echenique, M.; Chavez M. F.; Vittar, M.C. & Longoni, A. 2015. “La producción y comercialización de carnes de la agricultura familiar en la puna jujeña. Análisis de sistemas ganaderos, tramas comerciales y marcos normativos para el diseño de estrategias de desarrollo”. INTA. https://inta.gob.ar/sites/default/files/inta_carnes.pdf
Florez, A.; Carrasco, A.; Gutiérrez, N. & Carhuamaca, O. 1986. “Desempeño biológico-económico de la asociación ryegrass-trébol para engorde de ovinos en la sierra del Perú”. Winrock International. Reporte Técnico Nº 82. Lima, Perú. p 45. https://pdf.usaid.gov/pdf_docs/PNAAW560.pdf
Gallo, C. 2010. “La calidad de las canales y su carne. Informativo sobre carne y productos cárneos”. Facultad de Ciencias Veterinarias, Universidad Austral de Chile. N.° 39. 74 p.
García, W.; San Martín, F.; Novoa, C. & Franco, E. 2002. Engorde de llamas bajo diferentes regímenes alimenticios. Revistas de Investigaciones Veterinarias del Perú; 13 (2): 1-9. https://www.produccion-animal.com.ar/produccion_de_camelidos/Llamas/95-engorde_llamas.pdf
García, W. & San Martín, F. 1999. “Efecto de cuatro tipos de alimentación sobre la ganancia de peso en llamas de uno y dos años de edad durante el periodo de seca”. Resúmenes II Congreso Mundial sobre Camélidos. Cuzco, Perú.
Gómez, C. 1984. “Efecto de la Suplementación con harina de pescado, urea y minerales sobre la respuesta de ovinos en pasturas naturales alto andinas”. Tesis de Maestría. Escuela de Pos Grado, Universidad Nacional Agraria La Molina.
INTA 2011. “Centro Regional Catamarca- La Rioja, Argentina”. http://www.produccion-animal.com.ar/produccion_de_camelidos/Llamas/177-PALAGA_6.pdf
Jaurena, G. & Wawrzkiewicz, M. 2009. “Protocolo determinación de Materia Seca”. PROMEFA https://www.agro.uba.ar/sites/default/files/cisna/promefa_procedimientos_2009.pdf
Labarta, F.E.; Chavarria, N.; Echenique, M.; Perea, A.R.; Ramos, S.; Zimerman, M.; Grigioni, G. & Farfán, N.B. 2018. “Efectos de la suplementación en los indicadores productivos de llamas (Lama glama) en pastoreo”. Comunicación. RAPA Vol. 38, Supl. 1: 313. https://ppct.caicyt.gov.ar/index.php/rapa/article/view/13936/45454575758846
Mamani-Linares, L.W.; CAYO, F. & GALLO, C. 2014. “Características de canal, calidad de carne y composición química de carne de llama: una revisión”. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú 2014. 25(2): 123-150. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1609-91172014000200001
Mamani-Linares, L.W. & GALLO, C. B. 2013. “Effects of supplementary feeding on carcass and meat quality traits of young llamas (Lama glama)”. Small Ruminant Research.114: 233-239. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921448813002198?via%3Dihub
Mamani-Linares, L.W. & Gallo, C.B. 2014. “Meat quality, proximate composition and muscle fatty acid profile of young llamas (Lama glama) supplemented with hay or concentrate during the dry season”. Meat Science 96: 394–399. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0309174013003550
Manual de prácticas de manejo de alpacas y llamas. Estudio FAO Producción y Sanidad Animal 133. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. Roma 1996. http://www.fao.org/3/w3341s/w3341s.pdf
Paz, R.; Lamas, H.; Echazú, F.; Sosa Valdéz, F. & Califano, L. 2011. “Diversidad, Mercantilización y Potencial Productivo de la Puna Jujeña (Argentina)”. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental INTA Abra Pampa. https://inta.gob.ar/sites/default/files/inta_-_diversidad_mercantilizacion_y_potencial_productivo_de_la_puna_jujena.pdf
Pérez, P.; Maino, M.; Guzman, R.; Vaquero, C.; Kobrich, C. & Pokniak, J. 2000. “Carcass characteristics of llamas (Lama glama) reared in central Chile”. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921448899001273?via%3Dihub
Quiroga Mendiola, M. 2012. “Llueve sobre mojado… Trashumancia conceptual frente al pastoralismo alto andino”. En La desigualdad ¿del desarrollo? Controversias y disyuntivas en el desarrollo rural del Norte Argentino. Ed. Ciccus, Buenos Aires. https://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-inta-ipafnoa-manzanal_ponce_capitulo_trashumanciaconc.pdf
Rebuffi, G. & AGUIRRE, D. 1996. “Efecto del plano nutricional sobre la ganancia de peso post-destete de llama (Lama glama) en pastoreo”. ALLPAK’A 5: 21-24.
Robles de la Rosa, R. 2018. “Universidad Nacional Agraria la Molina” http://repositorio.lamolina.edu.pe/bitstream/handle/UNALM/3796/robles-de-la-rosa-ricardo.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Robles, R.; Víctor, H.; Wurzinger, M.; Gutierrez, G. 2020. “Ganancia de peso y rendimiento de carcasa de llamas (Lama glama) dientes de leche sometidas a engorde con cuatro tipos de alimentación”. https://www.researchgate.net/publication/341950252_Ganancia_de_peso_y_rendimiento_de_carcasa_de_llamas_Lama_glama_dientes_de_leche_sometidas_a_engorde_con_cuatro_tipos_de_alimentacion
Ruiz de Huidobro, F.; Miguel, E.; Onega, E. & Blázquez, B. 2003. “Changes in meat quality characteristics of bovine meat during the first 6 days post mortem”. Meat Science 65: 1439-1446. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0309174003000688
San Martín, F. & Van Saun, R. 2014. “Applied Digestive Anatomy and Feeding Behavior”. In Llama and Alpaca Care Medicine. Surgery, Reproduction, Nutrition, and Herd Health Ed. Elsevier. https://siis.unmsm.edu.pe/es/publications/applied-digestive-anatomy-and-feeding-behavior-2
San Martín, F. 2010. “Avances y alternativas de alimentación para los camélidos sudamericanos. https://www.produccion-animal.com.ar/produccion_de_camelidos/camelidos_general/112-alimentacion.pdf
Turín, C. 1999. “Influencia de la alimentación con pastos naturales y cultivados en alpacas tuis Huacaya de 6 y 18 meses de edad”. Tesis de Ingeniero Zootecnista. Lima: Facultad de Zootecnia, Universidad Nacional Agraria La Molina. 110 p.
Van Saun, R. 2013. “Body Condition Scoring of Llamas and Alpacas”. PennState Extension. https://extension.psu.edu/body-condition-scoring-of-llamas-and-alpacas
Van Saun, R. 2006. “Nutrient requirements of South American camelids: A factorial approach”. Small Ruminant Research. 61: 165-186. https://dokumen.tips/documents/nutrient-requirements-of-south-american-camelids-a-factorial-approach.html
Copyright (c) 2022 Fernando Eduardo Labarta

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.