Zootechnical and reproductive parameters in first-time females of improved guinea pigs fed with levels of 0 to 1.5% of mineral salts in their diet

  • Jordano Jhair Venegas Independiente https://orcid.org/0009-0007-9769-7201
  • Patricia Falconí Salas Carrera de Ciencias Agropecuarias, Universidad de las Fuerzas Armadas-ESPE

Abstract

The present quantitative study aimed to determine the doses of mineral salts that should be added to the diet of female guinea pigs during mating, gestation, and lactation. The study was conducted at the Small Species Area of the Agricultural Engineering career at the Universidad de las Fuerzas Armadas ESPE, Ecuador. A total of 40 primiparous females of improved guinea pigs from the San Luis, Auqui, and Rosario lines were distributed in 8 pens in a 1:5 mating ratio. The trial was conducted under a completely randomized design with 3 different doses of mineral salts compared to a control (T0 = 0%, T1 = 0.5%, T2 = 1%, T3 = 1.5%) and 2 repetitions, at a reliability of 95%. Data were contrasted using Duncan's test (p < 0.05), orthogonal polynomials, and simple linear regressions in the Infostat software. The consumption of balanced feed, total feed consumption, and daily feed consumption reached maximum performance with mineral salt doses of 1.002% and 1.026% during mating and lactation (p < 0.05). Total and daily weight gain established mineral salt dosing at 1.28% during mating, 1.499% during gestation, and 1.577% during lactation (p < 0.05). Feed conversion and feed efficiency were optimized during mating, gestation, and lactation with a dose of 1.13% mineral salts (p < 0.05). Females supplemented with mineral salts showed a higher number of born and weaned offspring, with doses of 1.48% and 1.367% during gestation and lactation (p < 0.05). In conclusion, the application of mineral salts in diets of primiparous female guinea pigs presents statistical evidence to improve zootechnical and reproductive parameters, depending on the reproductive stage.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Andrade, V., Fuentes, I., Vargas, J., Quinteros, R., y Lima, R. (2014). Producción de Cuyes (Cavia porcellus) en un sistema de crianza familiar a base de pastos y forrajes en la región Amazónica Ecuatoriana. Revista socio ambiental de la Amazonía Ecuatoriana, 12(1), 19–20. https://www.uea.edu.ec/web/v1/wp-content/uploads/2018/07/vol_12_articulo_3.pdf
Arce, M. (2009). Normal climática y distribución de la precipitación de la hacienda El Prado-IASA. Serie Zoológica, 4(5), 126–128. https://journal.espe.edu.ec/ojs/index.php/revista-serie-zoologica/article/view/1422/1012
Buitrón, D. (2019). Determinación de parámetros zootécnicos, moleculares y organolépticos de líneas nativas de cuyes (Cavia porcellus). [Trabajo de titulación, Universidad de las Fuerzas Armadas ESPE]. http://repositorio.espe.edu.ec/handle/21000/15929
Cardona, J. L., Portillo, P. A., Carlosama, L. D., Vargas, J. de J., Avellaneda, Y., Burgos, W. O., y Patiño Burbano, R. E. (2020). Importancia de la alimentación en el sistema productivo del cuy. Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (Agrosavia). https://doi.org/10.21930/agrosavia.manual.7403329
Cruz, D. J., Passuni Huayta, J., Corredor, F.-A., y Pascual, M. (2021). Parámetros productivos y reproductivos de cuyes (Cavia porcellus) de las líneas Saños y Mantaro. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 32(3), e20397. https://doi.org/10.15381/rivep.v32i3.20397
Díaz, H., Trujillo, J., y Hidalgo, E. (2021). Desarrollo del conocimiento en Cavia porcellus (cuyes). Aval ESPOCH. http://cimogsys.espoch.edu.ec/direccion-publicaciones/public/docs/books/2021-08-18-171958-Desarrollo%20Cuyes.pdf
Guamán, A. (2022). Sistema web para el control de crianza y reproducción de cuyes en el campus Dr. Jacobo Bucaram del cantón Milagro. [Trabajo de titulación, Universidad Agraria del Ecuador]. https://cia.uagraria.edu.ec/Archivos/GUAM%C3%81N%20S%C3%81NCHEZ%20%C3%81NGEL%20DAVID.pdf
Guevara, F., Flores, W., Flores, W., Lepe, R., Carmona, C., Peña, B., y Avila, F. (2024). Consumo de alimento y ganancia de peso en cuyes (Cavia porcellus) alimentados con tres dietas en pellet. Abanico Agroforestal, 6, 1-8. https://doi.org/10.37114/abaagrof/2024.7
Haro, E. (2023). Efecto de la suplementación de tres niveles de forraje verde hidropónico de Medicago sativa sobre parámetros zootécnicos y composición de la carne de Cavia porcellus. [Trabajo de titulación, Universidad de las Fuerzas Armadas ESPE]. http://repositorio.espe.edu.ec/handle/21000/37419
Instituto Nacional de Innovación Agraria. (2018). Programa nacional de transferencia de tecnología agraria y documentación científica - Curso virtual producción de cuyes.[Archivo PDF]. https://pgc-aulavirtual.inia.gob.pe/pluginfile.php/639/mod_resource/content/1/MODULO-Ia.pdf
Instituto Nacional de Innovación Agraria. (2020). Sistematización de la experiencia de los subproyectos de la cadena del cuy financiados por el instituto nacional de innovación agraria a través del programa nacional de innovación agraria. [Archivo PDF]. http://repositorio.inia.gob.pe/handle/20.500.12955/1370
Instituto Nacional Tecnológico. (2016). Manual del protagonista - Nutrición animal. Mefotec. https://usam.siabcloud.com/backendsiab/viewer/viewer.php?idobra=9778&urlindex=0
Meza Bone, G. A., Cabrera Verdezoto, R. P., Morán Morán, J. J., Meza Bone, F. F., Cabrera Verdesoto, C. A., Meza Bone, C. J., Meza Bone, J. S., Cabanilla Campos, M. G., López Mejía, F. X., Pincay Jiménez, J. L., Bohórquez Barros, T., y Ortiz Dicado, J. (2014). Mejora de engorde de cuyes (Cavia porcellus L.) a base de gramíneas y forrajeras arbustivas tropicales en la zona de Quevedo, Ecuador. Idesia (Arica), 32(3), 75–80. https://doi.org/10.4067/S0718-34292014000300010
Ramos, I. (2014). Crianza, producción y comercialización de cuyes. Editorial Macro.
Remigio, R., Vergara, V., y Chauca, L. (2006). Evaluación de tres niveles de lisina y aminoácidos azufrados en dietas de crecimiento para cuyes (Cavia porcellus L.) mejorados. Reunión de la Asociación Peruana de Producción Animal (APPA). [Archivo PDF]. https://repositorio.inia.gob.pe/bitstream/20.500.12955/444/1/Remigio-Evaluacion_de_tres_niveles.pdf
Reyes, F., Aguiar, S., Enríquez, M., y Uvidia, H. (2021). Análisis del manejo, producción y comercialización del cuy (Cavia porcellus L.) en Ecuador. Revista Dominio de las Ciencias, 7(6), 1004–1018. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8383725
Rodríguez, L., Moncayo, R., Rico, E., y Caycedo, A. (2009). Producción de cuyes. Fondo Editorial UCSS.
Sánchez, R., Jiménez, R., Huamán, H., Bustamante, J., y Huamán, A. (2013). Respuesta productiva y económica al uso de cuatro tipos de comederos para forraje en la crianza de cuyes. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 24(4), 441–450. http://www.scielo.org.pe/pdf/rivep/v24n4/a05v24n4.pdf
Sullca, J. (2019). Suplementación mineral en cuyes primerizas en la etapa de gestación - Granja Agropecuaria de Yauris-UNCP, Huancayo – Región Junín. [Tesis, Universidad Nacional del Centro de Perú. http://hdl.handle.net/20.500.12894/5216
Usca, J., Flores, L., Tello L, y Navarro, M. (2022). Manejo general en la cría del cuy. Aval ESPOCH. http://cimogsys.espoch.edu.ec/direccion-publicaciones/public/docs/books/2022-04-05-161827-Manejo%20general%20en%20la%20cria%20del%20cuy.pdf
Published
2025-07-13
How to Cite
Venegas, Jordano Jhair, and Patricia Falconí Salas. 2025. “Zootechnical and Reproductive Parameters in First-Time Females of Improved Guinea Pigs Fed With Levels of 0 to 1.5% of Mineral Salts in Their Diet”. Archivos Latinoamericanos De Producción Animal 33 (Supl 1), 679-80. https://ojs.alpa.uy/index.php/ojs_files/article/view/3613.