Characterization of dairy farms with a rope grazing system in the southern highlands of Ecuador

  • Gonzalo Castro Facultad de Ciencias Agropecuarias. Universidad de Cuenca http://orcid.org/0009-0000-2082-7134
  • Graciela A. Castro Facultad de Ciencias Agropecuarias. Universidad de Cuenca
  • Diego V. Maza Facultad de Ciencias Agropecuarias. Universidad de Cuenca
  • Fernando P. Perea Facultad de Ciencias Agropecuarias. Universidad de Cuenca
Keywords: Rope grazing, family system, dairy cattle

Abstract

Tethered grazing is common in the southern Sierra of Ecuador, but there is limited information about it. This study described the characteristics of dairy farms using this system in the canton of Biblián, Cañar. Surveys were conducted on 99 farms across five parishes, with an average size of 4.27 ha and an animal stocking rate of 2.73 AU/ha. Tethers ranged from 2.4 to 3.6 meters, and nearly 70% of the farms used three daily stake movements. In 92.8% of the farms, milking occurred twice daily, with 95.9% being manually milked and 57.6% of these farms using a suckling calf. The average number of cattle per farm was 12 ± 8, distributed among cows in production (46.2%), heifers (14.3%), dry cows (11%), pregnant heifers (10.9%), heifers aged 6 to 12 months (6.9%), heifers aged 3 to 6 months (6.4%), and bulls (4.2%). Dairy crossbred animals were predominant (50.04%), followed by Holsteins (40.35%). The main forage species were Lolium perenne (41%), Pennisetum clandestinum (33%), Trifolium repens (16%), Plantago major (7%), Avena sativa, and Hordeum vulgare (1%). The system is characterized by its use on small farms with moderate stocking rates and manual milking. The predominance of dairy crossbred animals and specific forage species reflects local adaptations to production conditions.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aguirre, E., Lozano, R., & Uchuari, M. (2020). El manejo “al sogueo” en bovinos, un sistema que va desapareciendo en la Amazonia Sur del Ecuador. Revista del Colegio de Médicos Veterinarios del Estado Lara, 19(2244–7733). https://dialnet.unirioja.es/ejemplar/588084
Carrera, M., & León, G. (2018). Mejoramiento de la Calidad de la Leche de Pequeños Productores del Cantón Biblián [Tesis de pregrado para obtener el titulo de Ingeniero Industrial, Universidad del Azuay]; 140 paginas. https://dspace.uazuay.edu.ec/bitstream/datos/7817/1/13615.pdf
Carrera, R., Fierro, N., Ordoñez Jorge. (2015). Manual de Pastoreo (Universidad Técnica Particular de Loja, Ed.; Primera). https://www.researchgate.net/publication/304825867_Manual_de_pastoreo
Chilpe, M., Chuma, J. (2015). Parámetros productivos, reproductivos, manejo y sanidad en ganado lechero de las parroquias Tarqui, Cumbe y Victoria del Portete [Tesis para optar el título de Médico Veterinario; Universidad de Cuenca]; 160 páginas. https://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/21435
FAO Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2018). Buenas prácticas ganaderas impulsan la economía de pequeños productores en Ecuador (FAO en Ecuador). https://www.fao.org/ecuador/noticias/detail-events/es/c/1151391/
Garzón, A., & Suquitana, M. (2016). Análisis de los sistemas productivos bovinos del cantón Cuenca [Tesis para optar el título de Médico Veterinario; Universidad de Cuenca]; 240 páginas. https://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/24077
Instituto Nacional de Estadística y Censos. (2024). Encuesta de Superficie y Producción Agropecuaria Continua. https://www.ecuadorencifras.gob.ec/documentos/web-inec/Estadisticas_agropecuarias/
Moyán, A., Ortega, V. (2017). Análisis de los sistemas productivos bovinos de los cantones occidentales de la Provincia del Azuay [Tesis para optar el título de Médico Veterinario; Universidad de Cuenca]; 197 páginas https://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/27676
Palacios, A., Guilcapi, C., Toscano, L., Vayas, G. (2023). Caracterización de sistemas productivos lecheros en la parroquia Juan Benigno Vela, Tungurahua, Ecuador. Revista Científica Multidisciplinaria Pentaciencias, 5. https://editorialalema.org/index.php/pentaciencias/article/view/656
Ríos, S., Benítez, D. (2015). Análisis del funcionamiento económico productivo de los sistemas de producción cárnica bovina en la Amazonía Ecuatoriana. Archivos de Zootecnia, 64, 409-416. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=49543393015
Published
2024-10-13
How to Cite
Castro, Gonzalo, Graciela A. Castro, Diego V. Maza, and Fernando P. Perea. 2024. “Characterization of Dairy Farms With a Rope Grazing System in the Southern Highlands of Ecuador”. Archivos Latinoamericanos De Producción Animal 32 (Supl 1), 145-49. https://doi.org/10.53588/alpa.320516.