Sustainable livestock, a pending issue in Mexico

Abstract

The central purpose of this study was to identify and group the problem of livestock production in environmental contamination and to identify the mitigation actions that have been proposed. It was divided into three parts a) introduction, where the global context of environmental pollution and global warming attributed to livestock is expressed; b) discussion, where the problems of environmental pollution attributed to livestock and the main alternatives identified to environmental pollution attributed to livestock are exposed in summary form and c) conclusions, where it is stated that although there are technical and political alternatives that can be adopted to the livestock practice, there are no public and private actions to mitigate the adverse effects on the environment caused by livestock. The methodological basis of analysis was followed with a focus on the identification of problems, to build the analytical categories that allow understanding the participation in the mitigation of livestock ecological problems, based on the review of the contributions on the matter worldwide and national; the contributions that have been made on the subject were examined and added to the actions and proposals to mitigate the effects of livestock on the environment

Downloads

Download data is not yet available.

References

Álvarez, A.; Santos-Chávez, V. M. (2019). Alcances de la política pecuaria en México. El caso del Progan 2008-2013. Estudios Sociales Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, Volumen 29, Número 53. Enero - Junio 2019.

Aquae Fundación (s/a). Los tipos de huella hídrica y su impacto mundial. www.fundacionaquae.org.

BBC News, (2018). Las sorprendentes maneras para reducir los gases contaminantes que producen las vacas. Geoff Watts. BBC Future, 29 de septiembre de 2019.

Centro de Estudios para el Desarrollo Rural Sustentable y la Soberanía Alimentaria (CDRSSA, 2020). Política pecuaria y ganadería sostenible. Palacio Legislativo de San Lázaro, Cámara de Diputados, marzo de 2020.

Deschamps, L.; Domínguez, J. Á.; Vega, A; García, M. A.; González, C.; Carmona, D.; Méndez, E.; Ortega, L. (2020). Hacia una ganadería sustentable y de bajas emisiones en México. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA); SADER; INIFAP; FIRA; COTECOCA

Espinoza, J. L.; Palacios, A.; Ávila, N.; Guillén. A; de Luna, R.; Ortega, R.; Murillo, B. (2007). La ganadería orgánica, una alternativa de desarrollo pecuario para algunas regiones de México: una revisión. UACH; UABCS; Universidad del Mar, Oaxaca; Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste (CIBNOR).

Organización de las Naciones Unidas, ONU (2021). Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo 2022-2025. ONU, Nueva York, NY 10017 www.undp.org.

Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación, FAO (2018). Soluciones ganaderas para el cambio climático. www.fao.org.

Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación, FAO (2020). Seguimiento del progreso en los indicadores de los ODS relacionados con la alimentación y la agricultura 2020. Un informe sobre los indicadores bajo la custodia de la FAO.

Pérez, R. (2008). El lado oscuro de la ganadería. IIEC-UNAM, Scielo, Problemas del Desarrollo Vol. 39 No. 154, Ciudad de México, jul/sep 2008

Rodríguez, A. G. (s/a). La bioeconomía: oportunidades y desafíos para el desarrollo rural, agrícola y agroindustrial en América Latina y el Caribe, (BOLETÍN CEPAL-FAO-IICA).

Santiago, M. A. (2019). Ganadería sustentable: eficiencia y servicios ecosistémicos (II). Agronegocios, 6 de julio de 2019.
Published
2023-06-15
How to Cite
Juárez, Gerardo, and Martín Emilio Pereda Solís. 2023. “Sustainable Livestock, a Pending Issue in Mexico”. Archivos Latinoamericanos De Producción Animal 31 (Suplemento), 369-78. https://doi.org/10.53588/alpa.310562.