Liquid yeast additive in the diet of growing-finishing pigs on productive behavior

  • Daniel Díaz Plascencia Facultad de Zootecnia y Ecología, Universidad Autónoma de Chihuahua
  • Pablo Fidel Mancillas Flores Facultad de Zootecnia y Ecología, Universidad Autónoma de Chihuahua https://orcid.org/0000-0001-8093-6623
  • Perla Lucía Ordóñez Baquera Facultad de Zootecnia y Ecología, Universidad Autónoma de Chihuahua https://orcid.org/0000-0003-3705-4195
  • José Roberto Espinoza Prieto Facultad de Zootecnia y Ecología, Universidad Autónoma de Chihuahua
Keywords: Food, fattening, yeasts, apple, Sus scrofa domesticus

Abstract

It was evaluated an apple yeast liquid additive (ALL) on the productive performance of pigs in the growing-finishing stage. Four levels of additive per kg of feed were tested: 0 mL kg−1 (T1: control), 50 mL kg−1 (T2), 100 mL kg−1 (T3) and 150 mL kg−1. Were used 24 pigs with an average age of 30 d an average initial weight of 28.170 ± 3.6 kg−1. The variables evaluated were live weight (LW), daily feed intake (DFI), daily weight gain (DWG) and feed conversion (FC). A univariate analysis was performed to detect statistical differences between treatments using a α= 0.05 confidence level. T3 was better (P < 0.05) for LW, DFI, DWG and FC. It is concluded that the addition of 100 mL of ALL per kg of feed in the growing-finishing diet of pigs improves the productive response.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Díaz-Plascencia, D, Rodríguez-Muela C, Mancillas-Flores P, Angulo C, Salvador F, Ruíz O, Rubio HO, Mena S, Elías A (2011) Desarrollo de un inoculo con diferentes sustratos mediante fermentación sólida sumergida. REDVET. Revista Electrónica de veterinaria. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=63616932003

Galaz-Galaz, VM, Moreno-Salazar SF, Dávila-Ramírez JL, Sosa-Castañeda J, Celaya-Michel H, Morales-Munguía JC, Barrales-Herendia SM, Barrera-Silva MA (2018) Efectos de la suplementación de levadura viva (Saccharomyces cerevisiae) y dietas con diferentes densidades de nutrientes en cerdos en crecimiento-finalización bajo estrés calórico severo. Interciencia 43: 574-579.

Hernández-Antonio HI, Vázquez-Luna D, Lara-Rodríguez DA, Martínez-Martínez M (2021) Cuantificación práctica del bienestar animal en porcinos de pequeños productores del sur de Veracruz, México. Revista MVZ Córdoba 26(3): e2055. DOI: 10.21897/rmvz.2055.

Lee DJ, Liu X, Sun HY, Park JW, Kim IH (2018) 93 effects of yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) supplementation on growth performance, fecal score, and nutrient digestibility of weaning pigs. Journal of Animal Science 96: 48-49.

Méndez-Palacios N, Méndez-Mendoza M, Vázquez-Flores F, Castro-Colombres JG, Ramírez-Bribiesca JE (2018) Productive and economic parameters of pigs supplemented from weaning to finishing with prebiotic and probiotic feed additives. Animal Science Journal 89: 994-1001.

NRC (1998) National Research Council. Nutrient requirements of domestic swine. 10th Edition. National Academy Press. Washington, DC. USA. 211p.

Pan L, Zhao PF, Ma XK, Shang QH, Xu YT, Long SF, Wu Y, Yuan FM, Piao XS (2017) Probiotic supplementation protects weaned pigs against enterotoxigenic Escherichia coli K88 challenge and improves performance similar to antibiotics. Journal of Animal Science 95: 2627-2639.

SADER (2019) Estimación de carne de porcino. Estadísticas del Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. México. https://www.gob.mx/agricultura/prensa/se-estima-para-2020-una-produccion-de-1-7-millones-de-toneladas-de-carne-de-porcino-agricultura. Fecha de consulta: 04 de febrero de 2022.

SAGARPA (1999) Norma Oficial Mexicana NOM-062-ZOO-1999 Especificaciones técnicas para la producción, cuidado y uso de los animales de laboratorio. Diario Oficial de la Federación, 22 de agosto de 2001. Ciudad de México, México. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/203498/NOM-062-ZOO-1999’_220801. pdf. Fecha de consulta: 10 de noviembre de 2019.

SAS (2004) Institute Inc SAS/STAT user’s guide: Statics version 9.1. Cary, North Carolina, USA. 5121p.

Published
2022-10-18
How to Cite
Díaz Plascencia, Daniel, Pablo Fidel Mancillas Flores, Perla Lucía Ordóñez Baquera, and José Roberto Espinoza Prieto. 2022. “Liquid Yeast Additive in the Diet of Growing-Finishing Pigs on Productive Behavior”. Archivos Latinoamericanos De Producción Animal 30 (Supl. 1), 179-83. https://doi.org/10.53588/alpa.300525.