Forage characterization in family dairy farms in Trujillo state, Venezuela

  • Daniel Antonio Perdomo Carrillo Departamento de Ciencias Agrarias, NURR-ULA, Universidad de Los Andes
  • José V. Quintero Núcleo Universitario “Rafael Rangel”. Universidad de Los Andes
  • Dailin C. Delgado Núcleo Universitario “Rafael Rangel”. Universidad de Los Andes
  • Haydee E. Rosales Núcleo Universitario “Rafael Rangel”. Universidad de Los Andes
  • Daibelis Delgado Núcleo Universitario “Rafael Rangel”. Universidad de Los Andes
  • Víctor M. Pacheco Núcleo Universitario “Rafael Rangel”. Universidad de Los Andes
  • José A. Piña Núcleo Universitario “Rafael Rangel”. Universidad de Los Andes
  • Fernando P. Perea Facultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad de Cuenca
Keywords: milk production, pastures, management, Venezuela

Abstract

The importance of increasing animal production based on pastures has been discussed (Osechas and Becerra, 2009; Chacón, 2013). The application of management strategies in grasslands has contributed to improving the quality and quantity of forage species used in feeding animals with high nutritional requirements, such as dairy cattle (Perozo, 2011). This has made it possible to improve the efficiency and profitability of livestock systems (Quintero et al., 2018). The objective was to characterize the species and forage management in family dairy farms in the Bocono municipality of Trujillo state, Venezuela. . 2/3 of the LFs were found to have 1.5-3 ha and a stocking rate of 1.85 AU/ha. Although a high percentage of them applied some pasture management strategies, very few used irrigation or soil analysis. These findings generate useful information for decision-making in support programs and technical assistance.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Chacón E. 2013. Principios de manejo y utilización de pasturas tropicales para la producción de leche y carne a pastoreo. En: Perozo, A (Ed). Manejo de Pastos y Forrajes Tropicales. Ediciones Astro Data. Maracaibo, Venezuela, pp. 21-32.
Osechas D, Becerra L. 2009. Estrategias de manejo sustentable de pastizales en fincas doble propósito en el Occidente de Venezuela. Bioagro 21(2):125-132. http://www.ucla.edu.ve/bioagro/Rev21(2)/Estrategias%20de%20manejo%20de%20pastizales.pdf
Perdomo-Carrillo DA, V Cegarra, J Quintero, J Piña. 2020. Estrategias forrajeras sustentables para mejorar la productividad en fincas lecheras del municipio Boconó, Trujillo, Venezuela. ACADEMIA. 18(2): 98-106.
Perozo, A. 2011. Criterios para un manejo eficiente de pastizales a pastoreo en el trópico bajo. En: González-Stagnaro C, Madrid-Bury N, Soto-Belloso E (Ed). Innovación y Tecnología en la Ganadería Doble Propósito. Ediciones Astro Data S.A. Maracaibo, Venezuela. Cap. XXX, pp. 290-303.
Quintero, J, V. Cegarra, D. Perdomo, F. González. 2018. Caracterización del sistema de producción lechero en una comunidad de los andes venezolanos. Gaceta de Ciencias Veterinarias. 23(2): 32-39. https://revistas.uclave.org/index.php/gcv/article/view/3145
Published
2022-10-19
How to Cite
Perdomo Carrillo, Daniel Antonio, José V. Quintero, Dailin C. Delgado, Haydee E. Rosales, Daibelis Delgado, Víctor M. Pacheco, José A. Piña, and Fernando P. Perea. 2022. “Forage Characterization in Family Dairy Farms in Trujillo State, Venezuela”. Archivos Latinoamericanos De Producción Animal 30 (Supl. 2), 91-93. https://doi.org/10.53588/alpa.300616.